donderdag 25 februari 2010

Visie op het web enzo....!

In het kader van de 23 Dingen is ons gevraagd een visie te geven op het web 2.0 en derzelver ontwikkelingen.
Ik vraag me of of ik daaromtrent een visie heb. Ik bezie het allemaal met enige verwondering en het verbaast me dat de mensheid zich zo druk maakt over het communiceren via internet. De blogs en twitters vliegen om je oren en als je als politicus niet 'meetwittert' ben je niet meer van deze tijd. Ik vrees dat het 'waan-van-de-dag-beleid' van veel politici hierdoor ernstig wordt gestimuleerd.
Ik heb me dikwijls afgevraagd waarom mensen soms met gebogen hoofd deelnemen aan een vergadering. Ik verkeerde in de veronderstelling dat er dan ernstig werd nagedacht over het aan de orde zijnde onderwerp en dat men in opperste concentratie daarvoor de ogen afwendde en het hoofd boog om maar beter en geconcentreerder te kunnen meedenken. Het was voor mij een schokkende ervaring dat er helemaal niet werd meegedacht, maar dat men tijdens een vergadering of bijeenkomst zich wijdde aan het 'communiceren' met derden. Dat dit dan ten koste gaat van de communicatie met de overige aanwezigen is een probleem waaraan men achteloos voorbij gaat. Communicatie met niet aanwezigen is blijkbaar belangrijker dan commnunicatie met aanwezigen.
Veel erger is dat zelfs, in mijn ogen, zeer welopgevoede lieden zich hieraan schuldig maken
Ten aanzien van ons blog- en twittergedrag vraagt deze sombere senior zich af of we niet beginnen te lijden aan een ernstige vorm van oppervlakkigheid. De ervaring van een inmiddels redelijk lang leven heeft me geleerd dat het niet zo verstandig is zaken en meningen ad hoc te verkondigen c.q. te publiceren. Je krijgt er vaak spijt van. Er wordt zoveel wordt geblogd en getwitterd dat ik me afvraag wie de tijd heeft dit allemaal te lezen en wat belangrijker is, enigszins te overwegen en te overdenken, maar dat is wellicht gezien de opervlakkigheid van de berichtgeving niet aan de orde. En dan is de cirkel weer rond en is de overbodigheid afdoende aangetoond.
Het nut voor onze dienst zie ik ook niet zo scherp, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik deze vorm van communiceren nog niet helemaal kan volgen. Ik zie wel degelijk het belang van publiceren van (beeld)documenten via het web, maar het gevaar van het gebruik van informatie zonder context is levensgroot aanwezig.
Ook hierin signaleer ik met enige zorg dat de verbreding van het aanbod nogal eens ten koste gaat van de diepgang. Plaatjes en filmpjes zijn veel belangrijker geworden dan letters en als triest dieptepunt hiervan hoorde ik onlangs iemand vertellen dat de film 'In de ban van de ring' nu ook in boekvorm is verschenen!
Internet is voor mij geen noodzakelijk communicatiemiddel, maar een handig hulpmiddel voor allerhande praktische zaken. En dat maakt denk ik het verschil tussen de generaties, ik vind het allemaal erg leuk, maar ik hoef niet zo nodig met alles mee te doen.
Met enige bezorgdheid sla ik gade hoe sommige van mijn leeftijdsgenoten zich met veel overgave storten op al de verworvenheden van web 2.0. Die bezorgdheid houdt dan in dat ik me enigszins schuldig voel dat ik die overgave niet meer kan opbrengen, maar geeft me tevens de rustgevende gedachte dat ik het grootste deel van mijn leven heb geleefd zonder web 2.0. en dat ik dat de resterende mij toebemeten tijd ook nog wel uithoud! Overigens meen ik voornoemde overgave bij leeftijdsgenoten ook nogal eens te herkennen in hun wanhopig aandoenlijke pogingen jong te blijven en vooral aantrekkelijk te blijven voor jongere leden van de andere (en in voorkomende gevallen van dezelfde) sekse.
Beste allen, blog , twitter en telefoneer rustig voort, maar bedenk dat communicatie meer inhoudt dan het uitwisselen van (al of niet overbodige) informatie....! Van tijd tot tijd met iemand praten is ook wel aardig en je bespaart in ieder geval telefoonkosten. De Joodse filosoof Levinas heeft ooit gezegd: "In het aangezicht van de ander zie ik het aangezicht van de Eeuwige". En zeg nou niet dat je dan wel een fotootje verstuurt via de telefoon....!

woensdag 17 februari 2010

Een foto uit Flickr en nog wat

Het is me gelukt een foto over te halen uit Flickr.
Echt lastig is het niet, maar je moet even weten hoe het werkt.
Ik hoop niet dat er rechten op deze foto berusten, de foto komt uit het Nationaal archief

Verder heb ik een aantal documenten gemaakt in GoogleDocs. Toch wel een handig 'tooltje' al ken ik nog niet precies alle mogelijkheden

dinsdag 9 februari 2010

Nostalgie!

Mijn vader was machinist. In de jaren '50 voer hij op de sleepboot Edward en in de vakantie mocht ik dan mee. Het geluid van de Deutz motor kan ik me nog altijd herinneren, vooral het starten, een stoot perslucht en draaien maar! Laat ik nou op Youtube een filmpje daarover vinden, met geluid!!!. Als je wilt horen hoe een echte Deutz scheepsmotor klinkt, geniet mee!
In ieder geval kan ik nu zelf filmpjes downloaden en het is warempel nog leuk ook!

maandag 8 februari 2010

Overpeinzingen van een sombere senior (eufemisme voor een oude man)

Het moet er maar weer eens van komen. Ik geloof dat ik wat achterstand heb opgelopen bij de 23 dingen...
Andere 'dingen' vroegen mijn aandacht, zoals de problemen bij de actoren in Atlantis 5 en dat zijn er helaas meer dan 23.
Ik zal  weer netjes gaan doen wat ik geacht wordt te doen al begrijp ik nog steeds niet waarom diverse vormen van digitale communicatie zo belangrijk zijn. Ik heb sterk de indruk dat veel bloggers, twitteraars etc. flink meehelpen aan het rondpompen van nutteloze informatie en dat de infomatie op zich minder belangrijk is dan het meer of minder prominent aanwezig zijn in de virtuele wereld. Dat geldt niet minder voor het commniceren middels de zgn. mobieltjes. Toppunt daarvan was het oor- en ooggetuige zijn van een telefoongesprek tussen twee tieners die in de trein tegenover elkaar zaten! Zouden sommige mensen nu echt niet meer weten dat je ook gewoon met elkaar kunt praten?
Flickr (ik blijf de klank van het woord onaangenaam vinden) is erg leuk,  met al die plaatjes...., dat wel, maar ook hier vermoed ik dat in veel gevallen de wens zich digitaal te manifesteren prevaleert boven het belang (en de kwaliteit) van de geplaatste afbeeldingen.
Tot bloggens... (ben ik nou de enige die ook blog een rotwoord vind?)