maandag 31 mei 2010

Thesauri enzo...

Gisteren goed gesprek gehad over thesauri. Veel geleerd en nu verder gaan nadenken over de mogelijkheden voor het GAR. In deze overwegingen betrek ik ook de trefwoorden en taxonomie. Ik ben van plan me nog wat verder te gaan oriënteren. Toch wel leuk om te doen en ik ben dankbaar dat ik dit nog mag doen en nog niet op de rommelzolder van het GAR ben beland. Een mens moet zijn zegeningen tellen...!

Thesauri

Vanmiddag naar Den Haag om te worden bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van thesauri. Tijdens een vergadering van de DEN werkgroep online thesauri bemerkte ik een flinke kennisachterstand.
Hans v.d. Neut van het Nationaal Archief is zo vriendelijk me bij te scholen. Een mens is nooit te oud om te leren

Libray Things

Met Library Things kan de bibliotheek van het GAR leuke dingen gaan doen. De bibliotheek van het Nationaal Archief maakt er al goed gebruik van. Het wordt tijd om Marjo Bakker, hfd. bibliotheek van het NA, eens naar Rotterdam te laten komen om ons daarover bij te praten....!

LinkedIn en 'sociale netwerken'

In het kader van de 23 Dingen heb ik me inmiddels aangemeld bij LinkedIn. Gezien mijn leeftijd denk ik niet dat dit volgende carriërestappen tot gevolg zal hebben, maar wie weet wat er nog gaat gebeuren. Een klassiek geschoold bibliothekcaris met 35 jaar ervaring, enige digitale kennis en een vooropleiding tot banketbakker is natuurlijk een interessante combinatie!
Verder heb ik wat rondgekeken op de diverse sociale netwerken. Het sociale daarvan ontgaat me nog wat, het is doorgaans een persoonlijke etalage waarin mensen zich kunnen presenteren aan anderen. Ik kan me nog altijd niet voorstellen dat de mensheid op mijn persoonlijke etalage zit te wachten, maar waarschijnlijk ben ik niet sociaal genoeg. Ik kan nog altijd niet wennen aan het onderhouden van sociale contacten op afstand. Hoe sociaal zijn we eigenlijk nog? Mijn leeftijdgenoten schijnen zich te verenigen via Sociabel. Kun je weer lekker veel vrienden regelen en zo je bestaan rechtvaardigen. Ik heb toch liever 2 echte vriend(innen) dan 100 digitale.

donderdag 27 mei 2010

Digitale kranten

Gisteren, 27 mei was ik aanwezig bij de lancering van de krantenwebiste van de KB. Het eerste resultaat van het gigantische krantendigitaliseringsproject DDD. Interessante lezingen, goed gepresenteerd en aangenaam om naar te luisteren. De openingshandeling werd verricht door Sjuul Paradijs, hoofdredacteur van De Telegraaf. Paradijs is de incarnatie van De Telegraaf, groot en opgeblazen. Zijn toespraak was geheel des Telegraafs, en mij werd wederom luidkeels uitgelegd dat de Telegraaf een groot voorvechter is van de journalistieke vrijheid en dat dit in het gedrang dreigt te komen door de subsidiëring van de publieke omroep. Persoonljk lokt mij de commerciële tv niet echt aan, het is doorgaans één grote reclamespot, onderbroken door 4 of 5 blokjes programma. En zappen naar een andere zender helpt niet, want de reclameblokken zijn listig gesynchroniseerd. Over de diepgang zullen we het maar niet hebben.

Het DDD project gaat alleen over onderzoek en presentatie, digitale duurzaamheid komt in het woordenboek nog niet voor, en voor onderzoekers is dat (op korte termijn) ook totaal niet interessant. Ik vraag me af wat het gaat kosten als over 25 jaar blijkt dat al deze kranten opnieuw moeten worden gescand omdat JPEG 2000 toch niet zo duurzaam is als we in 2010 hadden aangenomen....! "Apres nou le déluge"

dinsdag 25 mei 2010

Inhaalblog 23 Dingen

Ik was vergeten mijn 23Dingen ervaringen te bloggen.
Hierbij een inhaalslag

Ding 12: Ik heb me verdiept in Delicious. Een heel aardige site met veel mogelijkheden, maar voor mij persoonlijk niet van enorm veel belang. Overigens heb ik wel een eigen account aangemaakt en ga ik er wel mee oefenen. Je leert er altijd wel iets van. Voor de bibliotheek van het GAR is dit een nuttige toepassing.

Ding 13: Wiki’s
Leuk om wat meer kennis te nemen van de mogelijkheden van wiki’s.
Vooral het artikel van Rudolf van den Berg over de mogelijkheden van wiki’s voor kennismaangement sprak me erg aan. Daar moeten we bij het GAR echt iets mee gaan doen…!

Ding 14: Even gespeeld in de digitale zandbak van de archiefwiki.
Pagina aangemaakt en foto geplaatst. Leuke oefening, maar nu eerst even naar het volgende ‘ding’

Ding 15: Ik heb een tijdje op ‘twitter’ rondgestruind. Allemaal leuk en aardig, maar de meeste berichten vermelden niets wat van enig belang kan zijn. Inmiddels ben ik zelf ook al enige tijd actief op Twitter met een eigen account. Toch wel aardig, kan ik tenminste zien waar mijn zoons en schoonzoon uithangen!

Ding 16. Instant messaging. Leuk dat Hyves, ik kwam mijn kleindochter tegen! Ik heb de indruk dat ‘msnen’ inmiddels is verouderd? Ik denk niet dat ik er veel mee ga doen. Bloggen en twitteren hebben toch mijn voorkeur.
Een eigen account op LinkedIn is nog wel in overweging.

donderdag 20 mei 2010

Oude drukken en STCN

In verband met een mogelijke deelname aan het STCN project (centrale catalogus van in Nederland aanwezige oude drukken) is een inventarisatie gemaakt van het aantal oude drukken in de bibliotheek van het GAR. De collectie bevat ruim 3900 titels uit de periode ca. 1575-1800. Dat wordt nog een hele klus om dit te vergelijken met de in de STCN aanwezige titels. Vrijwilligers kunnen zich melden.....!

woensdag 19 mei 2010

De digitale zandbak

Daar zit ik dan, in de digitale zandbak, met mijn schepje en mijn emmertje.
Echt gelukkig zie ik er niet uit....!


Grote zandbak voor zo'n klein mannetje

dinsdag 11 mei 2010

Overheid en ICT

Ik ben nog een verslag schuldig van mijn bezoek aan de beurs Overheid & ICT op 28 april. Een beurs met exposanten van allerlei interessante en intelligente toepassingen voor gemeente en waterschappen. Leuke stands, mooie stands en mensen met tassen vol 'gadgets' en andere rommel. De stands waar het meest werd weggegeven werden druk bezocht. Koffie, ijs, appels, sinaasappels, tassen, pennen etc. etc.  Kortom een soort huishoudbeurs voor gemeentelijke ict' ers. Ik heb een aantal lezingen cq productpresentatie gevolgd, en hoewel het wel verschilt van de digitale archiefproblematiek herkende ik wel veel problemen en oplossingen.
Leuk om het ook eens mee te maken vanuit een andere invalshoek. De hoofdreden van mijn bezoek was een gesprek, op verzoek van BRAIN met vertegenwoordigrs van Gemeenteweb overde archivering van websites van gemeenten. De conclusies van dit gesprek zijn door mij gerapporteerd aan BRAIN.

WikiWiki

Vandaag me wat verder diept in de wiki's. Ik had al kennis gemaakt met de diverse wiki's en vooral de archiefwiki dus ik dacht dat ik al behoorlijk op de hoogte was. De verrassing van deze dag is het artikel van Rudolf van den Berg 'Wiki : beste kennistool voor bedrijven' over kennismamangement via een bedrijfswiki.
Jotspot en Socialtext bieden goede mogelijkheden. We moeten hier echt iets mee gaan doen..., maar wie en wanneer ???